Top
ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΦΛΥΑ"
blogfoto2.jpg

Γραφείο Μελετών ΦΛΥΑ Ζαχαριάς Νικόλαος - Νέα

Γραφείο Μελετών ΦΛΥΑ Ζαχαριάς Νικόλαος - Αναρτήσεις

Rural and Surveying Engineering Company FLYA Zacharias Nikolaos - News Posts

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Με την πρόσφατη Υπουργική απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956 (ΦΕΚ 2773/Β/2020) σε εφαρμογή του Ν.4685/2020 καθορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής :

1. Οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί μερικά ή ολικά, επικαιροποιούνται ως προς τις διοικητικές πράξεις που καθορίζονται στο άρθρο 48 του Ν.4685/2020. Για τον σκοπό αυτόν, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των σχετικών διοικητικών πράξεων στις αντίστοιχες διευθύνσεις δασών σε προθεσμίες που ορίζονται κατόπιν αποφάσεων των διευθύνσεων δασών.

2. Ως διοικητικές πράξεις εντός των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων, καθορίζονται μεταξύ άλλων:

  • οι οικοδομικές άδειες

  • άδειες του ΕΟΤ για ξενοδοχειακές μονάδες

  • άδειες για βιοτεχνικές  εγκαταστάσεις 

  • Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων (παραχωρηθέντα κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες που εξαιρέθηκαν στο σύνολό τους υπέρ ιδιοκτητών, καθώς και διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις)

  • Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων

  • Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών

  • Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας για κατάτμηση – αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων με αγροτική, γεωργική ή κτηνοτροφική  χρήση.

  • Άδειες του Υπουργού Γεωργίας για εκούσια μεταβίβαση καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές

  • Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων (Ιμλιακίων), μπασταινουχικών κτημάτων, εξαγορασθεισών εμφυτεύσεων και εμφυτευτικών γαιών Κρήτης

  • Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων

  • Ειδικά Αγροτικά Μητρώα (Αμπελουργικό και Ελαιουργικό μητρώο),

3. Μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των διοικητικών πράξεων, θα γίνει ανασύνταξη των δασικών χαρτών από τις αντίστοιχες διευθύνσεις δασών και θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής νέων αντιρρήσεων των περιοχών που συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις. Η νέα ανάρτηση ορίζεται να γίνει έως 30/09/2020.

4. Στην περίπτωση κατά την οποία έχουν υποβληθεί ήδη αντιρρήσεις στις προηγούμενες αναρτήσεις των δασικών χαρτών κατά εκτάσεων που καλύπτονται από τις παραπάνω διοικητικές πράξεις και πλέον στην νέα ανάρτηση οι εκτάσεις αυτές έχουν  εξαιρεθεί των δασικών χαρακτηρισμών, οι σχετικές αντιρρήσεις δεν εξετάζονται και  ενημερώνονται σχετικά οι ενδιαφερόμενοι. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία παραμένει ο δασικός χαρακτηρισμός και στην νέα ανάρτηση, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα υποβολής νέων στοιχείων τα οποία θα ληφθούν υπ’ όψιν από την επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων.

5. Ειδικά για τις οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί σε φερόμενες στους δασικούς χάρτες δασικές εκτάσεις, καθορίζεται ότι για να εξαιρεθούν οι εκτάσεις αυτές από τους δασικούς χαρακτηρισμούς πρέπει να υποβληθούν τα εξής:

  • Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

  • Βεβαίωση της  Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου μηχανικού ότι το υπόψη κτίσμα έχει κατασκευαστεί σε εκτέλεση της άδειας αυτής η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί έως σήμερα

  • Εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ '87, για την αναγκαία επιφάνεια εφαρμογής της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από  αρμόδιο  μηχανικό  με επιπρόσθετη σε αυτό βεβαίωση για τα όρια αρτιότητας που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της εν λόγω οικοδομικής άδειας, βάσει του θεωρημένου τοπογραφικού διαγράμματος που τη συνοδεύει.

Στην περίπτωση κατά την οποία  έχουν ήδη υποβληθεί τα στοιχεία αυτά στις αρμόδιες επιτροπές, δεν απαιτείται η εκ νέου υποβολή τους.

6. Πρόδηλα σφάλματα τα οποία έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες επιτροπές, μετατρέπονται αυτεπάγγελτα σε αντιρρήσεις και με την καταβολή ειδικού τέλους θα εξετασθούν από τις αρμόδιες επιτροπές. Για τον σκοπό αυτό θα ανακληθούν οι κυρωθέντες δασικοί χάρτες ως προς τις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής. 

Nikolaos Zacharias