Top
ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΦΛΥΑ"
blogfoto2.jpg

Γραφείο Μελετών ΦΛΥΑ Ζαχαριάς Νικόλαος - Νέα

Γραφείο Μελετών ΦΛΥΑ Ζαχαριάς Νικόλαος - Αναρτήσεις

Rural and Surveying Engineering Company FLYA Zacharias Nikolaos - News Posts

 

ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Την 7/5/2020 δημοσιεύτηκε ο Ν.4685/7-5-2020  (ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020), ο οποίος ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα δασικών χαρτών και τακτοποίησης αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων.

Ως προς του δασικούς χάρτες προβλέπεται νέα διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά των ιωδών περιγραμμάτων (οικιστικές πυκνώσεις) των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στις έως σήμερα αναρτήσεις.

Για τον σκοπό αυτό οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα επικαιροποιηθούν ως προς τις συγκεκριμένες περιοχές και θα αναρτηθούν εκ νέου σε διάστημα δύο Μηνών από την δημοσίευση του νόμου αυτού. Για τις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής δεν ήταν δυνατή έως σήμερα  η υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Στην νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα εξαιρεθούν επίσης και εκτάσεις οι οποίες καλύπτονται από διοικητικές πράξεις οι οποίες είχαν εκδοθεί σε εφαρμογή της αγροτικής και εποικιστικής νομοθεσίας και οι οποίες στις προγενέστερες αναρτήσεις φέρονται ως δασικές.

Διοικητικές πράξεις που θα ληφθούν υπ όψιν για τον σκοπό αυτό είναι :

Αποφάσεις επιτροπών απαλλοτριώσεων για κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις.

Διανομές και αναδασμοί.

Άδειες ή αποφάσεις Υπουργού ή Νομάρχη για μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία έχουν αποδοθεί για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση.

Αμπελουργικά και ελαιουργικά κτηματολόγια.

Απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής και τουριστικής μονάδας.

Προβλέπεται επίσης νέα διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων εντός των δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στα ιώδη περιγράμματα (οικιστικές πυκνώσεις).

Για τον σκοπό αυτό θα συνταχθούν οικονομικοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά των περιοχών στις οποίες παρατηρείται δόμηση, σύμφωνα με τις οποίες θα ορισθούν στην συνέχεια οι συγκεκριμένες περιοχές οικιστικών πυκνώσεων με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Σε διάστημα έξι μηνών από την έκδοση του παραπάνω Διατάγματος, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων εντός των δασικών περιοχών αυτών θα έχουν την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής - τακτοποίησης των κτισμάτων τους για διάστημα 30 ετών.

Σε διάστημα δυο μηνών από την υποβολή της αίτησης αυτής θα ενημερώνεται ο αιτών για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του. Με την έγκριση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 55 του νόμου αυτού, θα προσδιορίζονται και τα αντίστοιχα κατά περίπτωση πρόστιμα.

Σε περίπτωση κατά την οποία έχουν λάβει χώρα τακτοποιήσεις αυθαιρέτων με τις διατάξεις των προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων σε περιοχές της κατηγορίας αυτής, τα πρόστιμα που έχουν καταβληθεί θα συμψηφισθούν με τα πρόστιμα που θα προσδιορισθούν με βάσει τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ του νέου νόμου ΕΔΩ

Nikolaos Zacharias